06/11/2020 Вести 0

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић званично је данас преузела председавање Регионалном школом за државну управу – РеСПА. На виртуелној церемонији одржаној у оквиру састанка министара региона министарка јавне управе Црне Горе Сузана Прибиловић уручила је министарки државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Марији Обрадовић заставу РЕСПА чиме је наша земља добила мандат да у наредних годину дана председава овом важном међународном организацијом.

  • С обзиром на приоритете Владе РС и тренутну ситуацију са епидемијом Covid-19, наши приоритети током председавања биће унапређење процеса дигитализације, увођење алата за управљање квалитетом у управу, побољшaње управљања кризним ситуацијама и унапређење квалитета услуга уопште – истакла је министарка Обрадовић.

Она је додала да  реформа јавне управе и процес приступања Европској унији представљају  стратешке приоритете Владе Републике Србије.

  • У том смислу очекујемо сарадњу и снажну подршку РеСПА целокупном процесу реформе јавне управе, са посебним фокусом на области дигитализације, развоја е-управе и унапређења информационо-комуникационих технологија – казала је министарка Обрадовић.

На министарском састанку посебно је поздрављено оснивање регионалног центра за управљање квалитетом рада у органима јавне управе.

  • Министри РеСПА чланица у потпуности подржавају нашу иницијативу о формализовању јединственог ресурсног центра за управљање квалитетом, с обзиром да је РеСПА једна од ретких институција у региону која је награђена европским „CAF“ сертификатом. Овај сертификат је потврда да наша институција примењује осам Принципа изврсности у јавном сектору и у том смислу већ послујемо као Центар изврсности на Западном Балкану – нагласила је директорка РеСПА Ратка Секуловић.

Влада РС је освојила и четири награде на првом такмичењу државних управа региона. У оквиру министарског састанка РеСПА је организовала и виртуелну церемонију проглашења победника првог такмичења управа Западног Балкана (енг. Western Balkans Public Administration Awards). Највише награђених пројеката је из Републике Србије за апликације као што су е-заказивање за PCR тестирање, https://covid19.rs/, контакт центри е-инспектор, е-пијаца…   Данашњем састанку присуствовали су и Јетон Шаћири, министар информационог друштва и администрације Републике Северне Македоније, Мајлинда Дука, директорка Одељења за развој и добро управљање у кабинету премијера Албаније, Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу Босне и Херцеговине, Ђеновева Руиз Калавера, директорка за Западни Балкан Генералног директората за суседство и преговоре о проширењу (DG NEAR), као и високи званичници земаља Западног Балкана. РеСПА је међународна организација основана 2010. године заједничком иницијативом Европске комисије и земаља Западног Балкана.