28/10/2020 Вести 0

Представници Министарства државне управе и локалне самоуправе присуствовали су онлајн радионицу која је одржана у склопу пројекта „Пренос знања из области дигитализације јавне управе у земљама Западног Балкана“ који спроводи Партнерство за просперитет НВО Републике Словачке уз подршку МДУЛС-а и SlovakAid-а. На радионици су размењена богата искуства, знања и добре праксе Републике Словачке и Републике Србије у области развоја система електронске управе и пружања услуга грађанима, привреди и организацијама.

Најважније теме радионице биле су: пружање е-услуга и ефикасна примена решења успостављања јединствених управних места (енг.one stop shops), анализа тренутног стања и услови за успостављање јединствених управних места у нашој земљи, а презентовани су и кључни елементи имплементације словачког решења за изградњу Регистра грађана (енг. RFO), као и Централног регистра становништва у Србији.

Иначе Република Словачка је у периоду од 2016-2020. имплементирала 79 јединствених управних места, односно, услужних центара (енг. public client services). Ова земља и поред развоја електронских сервиса планира и даље да инвестира у развој физичких једношалтерских система како би јавне услуге биле равномерно приступачне и доступне под једнаким условима.

У циљу развоја кориснички оријентисане и ефикасне управе која ће послужити као истински сервис грађанима уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе широм Србије развијају се јединствена управна места. Прилику да једним обраћањем на једном шалтеру заврше „све послове које имају са државом“ сада имају становници Лазаревца, Сомбора, Смедеревске Паланке, Шапца, Беле Паланке, Житишта, Горњег Милановца, Крушевца, Ужица и Власотинаца. Укупно десет општина у РС је до сада имплементирало јединствена управна места.