20/12/2018 Вести 0

Српско-корејски информатичко-приступни центар прославио је данас годишњицу успешног рада!
Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је СКИП центар проглашен за најуспешнији центар тог типа у свету и то у конкуренцији 52 центара који захваљујући донацијама Републике Кореје функционишу широм планете.
– За годину дана постигли смо зацртане циљеве и премашили многа очекивања. У овом центру је своје ИТ вештионе усавршило више од 13.000 грађана и службеника јавне управе, а организовано је више од 500 различитих ИТ обука на којима су службеници учили како да раде на важним пројектима од државног значаја – нагласио је Ружић додајући да је реч о пројектима као шро су “адресни регистар, дигитализација културне баштине, сервис еБеба за упис деце у породилишту и еЗУП за смањење папирологије на шалтерима”.

Он је најавио да ће следећи корак бити пројекат „Паметни градови“ у који ће корејска Влада уложити 200.000 евра, а који ће помоћи да градска управа употребом модерних технологија унапреди рад и обезбеди будући одржив, а квалитетан живот становника.

Руководилац центра Дара Гравара Стојановић захвалила се у уводном обраћању партнерима из Републике Кореје на подршци у функционисању центра. Она је истакла значајне резултате које је Српско-корејски ИТ центар остварио у претходном периоду, а најавила је и нове пројекте.
– У току су интензивни разговори и надамо се ускором отварању још једног ИТ центра у Нишу – рекла је Гравара.
Амбасадор Републике Кореје у Србији Фјонг Чан Че рекао је да је Центар симбол сарадње двеју земаља. Он је најавио да ће та земља наставити да подржава напоре Србије у успостављању eУправе.
Међу многобројним високим званицама из Владе Републике Србије и амбасаде Републике Кореје у Београду прослави јубилеја присуствовао је и заменик градоначелника Београда Горан Весић, као и државни секретари Министарства државне управе Бојан Стевић и Зоран Касаловић.