11/12/2018 Вести 0

Захваљујући Викимедији Србије и Министарству културе и информисања културно-историјско наслеђе наше земље све више је заступљено на интернету.

Наиме ове године Викимедија Србије објавила је 355 нових и допунила 19 постојећих чланака на Википедији на српском језику, а отпремљено је и 1.980 фотографија, списа и разгледница и дигитализовано 13 књига што чини укупно 2.348 страна. Тиме је значајно обогаћен текстуални и илустровани садржај о Србији и српској културној баштини на највећој онлајн енциклопедији на свету – Википедији, једном од најпосећенијих сајтова данашњице.

Ово је истакнуто на данашњој конференцији Викимедије Србије у Српско-корејском информатичко-приступном центру, који ради под окриљем Министарства државне управе и локалне самоуправе. На поменутој конференцији представљени су резултати рада, а промовисан је и пројекат стажирања уредника Википедије у институцијама културе у Србији подржан од стране Министарства културе и информисања.

Програм стажирања подразумева боравак Википедијиних уредника у институцијама културе на одређени временски период са циљем да се из литературе и других доступних извора квантитативно и квалитативно увећа текстуални, али и илустровани садржај Википедије на српском језику. Програм постоји у читавом свету и до сада је реализовано више од 150 стажирања од чега седам током ове године и то у Музеју Југославије, Музеју Војводине, Историјском архиву у Панчеву, Републичком заводу за заштиту споменика културе Београд…

Учесници конференције сагласили су се да ће повећање видљивости институција културе у дигиталном свету бити приоритет и у наредном периоду.