13/09/2019 Вести 0

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је у просторијама Српско-корејског информатичко-приступног центра са министарком правде Грузије Теом Цулукијани о развоју даље сарадње на унапређењу „one stop shot“ модела рада јавне управе чији су темељи постављени пре две године у Тбилисију када су два министарства потписала Споразум о сарадњи у области реформе јавне управе, који се највише односи на унапређење услуга и ефикаснији рад целокупне јавне управе кроз успостављање јединственог управног места, али и на партнерство за јавну управу.

Грузија већ неколико година успешно примењује институт „јединственог управног места“ илити једношалтерског система („one stop shop“) као модел бржег пословања јавне управом. Реч је о „јавним услужним центрима“ где грађани завршавају све послове које имају са управом за кратко време на једном месту тј. на једном шалтеру комуницирајући са само једним службеником.

Министарство државне управе и локалне самоуправе прошле године финансирало је са 52 милиона динара успостављање јединственог управног места у осам општина у Србији, а ускоро ће бити расписан нови јавни позив за доделу средстава за успостављање јединственог управног места у јединицама локалне самоуправе.

Као резултат успешне сарадње Србије и Грузије министар Бранко Ружић и министарка Теа Цуликијани свечано су отворили јуче јединствено управно место у општини Лазаревац, чије отварање је подржало Министарство државне управе и локалне самоуправе са 8,65 милиона динара. Лазаревац је овим постала прва општина у Србији која је реализовала пројекат „јединствено управно место“, а то значи да Лазаревчани неће више обилазити осам различитих шалтера у четири институције већ ће све послове са управом завршити на једном месту.