10/07/2019 Вести 0

Увођењем нове електронске услуге за дијаспору концепт дигитализације јавне управе увелико ће прећи границе Србије!
Наиме, наши држављани који живе и раде у иностранству већ почетком следеће године моћи ће да добију изводе из матичних књига практично на лицу места – у дипломатско-конзуларним представништвима Србије.
Ово је најавио министар државне управе и локалне самоправе Бранко Ружић у Српско-корејском информатичко-приступном центру обраћајући се новопостављеним конзулима Србије који се у СКИП центру обучавају за рад у области матичних књига.
– Од 1. јануара 2020. године очекује се да дипломатско – конзуларна представништва Србије у иностранству воде матичне књиге у Регистру матичних књига. Обезбеђен је правни оквири и очекујемо брзо електронско повезивање. Ово ће омогућити да се надлежним органима у земљи прослеђују електронске пријаве рођења, закључења брака у оним дипломатско конзуларним представништвима где је то омогућено, као и смрти држављања Србије које су настале у иностранству. Реч је о пионирском кораку и ви сте први који ћете бити упућени у то како треба радити – казао је министар Ружић присутним конзулима.
Он је додао да дигитализација није само техничко-технолошки процес, већ је пре свега друштвени процес са аспекта олакшица које доноси свим грађанима, живели они на територији Србије или у дијаспори.
– Овим моделом дигитализације прећи ћемо границе Србије и бићемо на услузи свим нашим држављанима – навео је Ружић.
Помоћник министра спољних послова Аца Јовановић навео је да ће овај модел допринети бољој сарадњи, али и ефикаснијем пружању помоћи нашим грађанима у иностранству.