09/06/2020 Вести 0

Министарство државне управе и локалне самоуправе доделио је и ове године средства из Буџетског фонда за националне мањине, а са укупно 24 милиона динара, подржана су 72 пројекта из области образовања националних мањина.

„Образовање националних мањина је област која је од суштинског интереса за националне мањине, која доприноси очувању идентитета националних мањина, као и обезбеђивању једнаких могућности приступа образовању на свим нивоима за припаднике националних мањина“, рекао је министар Бранко Ружић током потписивања уговора у Српско-корејском информатичко приступном центру са представницима одабраних пројеката.
Подсетио је да је овогодишњи конкурс био отворен у периоду од 18. фебруара до 18. марта 2020. године и да је поднето укупно 210 пријава.

„Посебно бих желео да истакнем да се водило рачуна да се изаберу програми и пројекти који доприносе унапређењу образовања припадника свих националних мањина“, рекао је Ружић.

Он је објаснио да се међу изабраним програмима и пројектима налази и значајан број оних који су били вишенационални, односно који су својим програмским активностима предвидели интеркултурни дијалог и боље упознавање између различитих заједница.

„Од 24 милиона динара, преко 7 милиона динара је одобрено за вишенационалне пројекте“, нагласио је Ружић.

Како је навео, расподела средстава из Фонда само једна од активности коју ово Министарство предузима у циљу унапређења положаја и права припадника националних мањина у Србији.

„Влада Републике Србије је спремна да и убудуће, ствара амбијент који ће обезбедити равноправност свих њених грађанки и грађана”, рекао је он.