11/12/2020 Вести 0

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије уз подршку Словакејда (енг. SLovakAid) организовало је данас онлајн радионицу на тему отворених података (енг.„open data“) у склопу пројекта „Пренос знања из области дигитализације јавне управе у земљама Западног Балкана“, који спроводи Партнерство за просперитет НВО Републике Словачке.

Размењена су важна искуства, праксе и знања између две земље. Акценат је био на отвореним подацима у јавној управи (правни оквир, Портал отворених података и подршка коришћењу отворених података). Велика пажња на радионици била је посвећена мониторингу употребе података о личности, концепту управљања подацима о личности у јавној управи, као и улози ових података у процесу стандардизације и оптимизације електронских услуга у циљу побољшања корисничких сервиса.

У претходном периоду Министарство је у сарадњи са партнерима из Словачке организовало неколико вебинара и радионица у области примене електронске управе. Том приликом размењена су драгоцена искуства, нарочито у сегменту пружања услуга, успостављања јединствених управних места (енг. „one stop shops“) и изградње Централног регистра становништва (Регистар грађана).

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставиће да развија успешну билатералну сарадње две земље, нарочито у области дигиталне трансформације јавне управе.